Güneş Korumanın Önemi

GÜNEŞE KARŞI NEDEN KORUNMALI?

Geçmişte, güneşe maruz kalmanın açık hava aktivitesinin sağlıklı bir faydası olduğu düşünülüyordu. Ancak, araştırmalar güneşe maruz kalmanın birçok sağlıksız etkisini göstermiştir, örneğin cildin erken yaşlanması ve cilt kanseri.

GÜNEŞE MARUZ KALMANIN NELERE ZARAR VERDİĞİ

Dünyaya ulaşan güneş enerjisinin bir kısmı görünmez ultraviyole (UV) ışıklarından oluşur. Ultraviyole ışık ışınları (UVA ve UVB), cilde girdiğinde cilt hücrelerine zarar verir, görünür ve görünmez yaralanmalara neden olarak beneklerin, çillerin, kırışıklıkların ve cilt kanserlerinin artmasına yol açar.

“Güneş yanığı”, güneşe maruz kalmanın ardından birkaç saat içinde ortaya çıkan bir tür zarardır. Birçok insan için bu tür zarar aynı zamanda bronzlaşmaya veya cildin birkaç gün sonra fark edilen daha fazla pigmentasyonuna da neden olur. Açık tenli insanlarda görülen çiller genellikle güneşe maruz kalmanın bir sonucudur. Çiller neredeyse her zaman güneş hasarının bir belirtisi olup bu nedenle güneş korumasının gerekli olduğunu gösterir.

Ultraviyole ışık ışınları aynı zamanda cilt hücrelerine görünmez zararlar da verir. Bu hasarın bir kısmı onarılır, ancak yıllar içinde biriken bazı hücre hasarı kırışıklıklar, yaş lekeleri ve hatta cilt kanseri olarak ortaya çıkar.

BULUTLU GÜNLERDE GÜNEŞ KORUMASI GEREKİR Mİ?

Bulutlar, yanma ışınları olan UVB’yi büyük ölçüde engeller, ancak bronzlaşma ışınları olan UVA’yı engellemez. Bu nedenle güneş yanığı olasılığı daha düşük olsa da cilt, derinlemesine nüfuz eden UVA ışınlarına maruz kalır, bu da bronzlaşma ve kırışıklığa neden olur. Bu nedenle, bulutlu günlerde bile güneşten korunmak önemlidir.

ÇOCUĞUM İÇİN DOĞRU GÜNEŞ KREMİNİ NASIL SEÇERİM?

Tüm bebekler doğrudan güneşten uzak tutulmalı ve mümkünse koruyucu giysilerle örtülmelidir. Güneşe maruz kalınması kaçınılamıyorsa, güneş kremi yüz gibi açıkta kalan bölgelere (örneğin yüz, eller) uygulanmalıdır. Güneş kremleri 6 aydan büyük bebekler için güvenli kabul edilmiştir.

SPF 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir güneş kremi seçin. Güneş kremi koruyuculuğu, Sun Protection Factor (SPF) adı verilen bir dereceye göre belirlenir – SPF ne kadar yüksekse, koruma o kadar güçlüdür. “Geniş spektrumlu” olarak etiketlenen güneş kremleri, UVA’ya karşı koruma için testi geçtiğini gösterir. Güneş kremi, kulaklar ve dudaklar dahil tüm açıkta kalan cilde eşit bir şekilde sürülmelidir, ancak göz kapaklarından kaçının.

En önemlisi, çocuğunuzun kullanabileceği bir güneş kremi seçin. Yeni güneş kremleri sık ​​sık piyasaya eklenir ve belirli bir markanın seçimi genellikle kişisel tercihe bağlıdır. Titanyum dioksit ve çinko oksit içeren güneş kremleri cildin beyaz renklenmesine neden olabilir. Bu nedenle, koyu tenli çocuklar için titanyum dioksit veya çinko oksit içermeyen güneş kremleri düşünülmelidir.

Sprey Güneş Kremleri Güvenli ve Etkili midir?

Sprey güneş kremleri UV ışınlarından korunma sağlayabilir, ancak ürünün kazara solunmasından kaçınılmalıdır, özellikle çocuklarda. Güneş kremleri, damlacıkların cilde dağılımı nedeniyle atlanan bölgeleri önlemek için eşit bir şekilde uygulanmalıdır. Yüzeye doğrudan püskürtmek yerine ellerinize püskürtüp ardından uygulamak, çocukların bu buharları solumasını önleyebilir.

Çocuğumun Güneş Kremi Gözlerini veya Cildini Yakarsa Ne Yapmalıyım?

Güneş kremi seçerken kokusuz ve çinko oksit gibi içerikleri kullanan ürünleri tercih edin, çünkü bunlar genellikle daha az tahriş edicidir. Etiketleri kontrol edin ve farklı ürünleri deneyin. Uygun bir ürün bulmakta sorun yaşıyorsanız dermatologunuzla danışın.

Güneş Kremiyle İlgili Tartışmalar Ne Hakkında?

Şapka, giysi ve gölgeler güneş korumasının en güvenilir formlarıdır. İnsanlar etikette belirtilen SPF korumasından yeterince güneş kremi kullanmazlar; çalışmalar, insanların genellikle önerilen miktarın yaklaşık dörtte birini kullandığını göstermektedir.

Oksibenzon hakkında endişeler de dile getirilmiştir; hayvan çalışmalarında endokrin sistem üzerinde etkileri olduğu gösterilmiştir. Ancak bu madde 40 yıldan fazla bir süredir insanlarda rapor edilmiş yan etkiler olmadan kullanılmaktadır.

Fiziksel (inorganik) ajanlar, çinko oksit veya titanyum dioksit gibi, “nanopartikül” adı verilen küçük parçacıklar halinde kullanılır. Bu nanopartiküllerin cilde absorbe olma konusunda endişeler dile getirilmiştir. Ancak mevcut veriler, bu nanopartiküllerin bütün ciltte kaldığını ve derin katmanlara nüfuz etmediğini göstermektedir.

VİTAMİN D NE HAKKINDA?

Vitamin D, vücuttaki birçok süreç için esastır. Araştırmalar, güneş kremi kullanımının vitamin D seviyelerini etkilemediğini göstermektedir. Sıkı güneş koruması yapan bireylerde Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin (AAD) resmi önerisi, vitamin D’nin diyet kaynaklarından ve takviyelerden kolayca ve yeterli bir şekilde elde edilebileceğidir.

ÇOCUĞUNUZUN CİLDİNİ GÜNEŞTEN NASIL KORURSUNUZ

  1. KAIŞ
    Mümkünse, 10 a.m. ile 2 p.m. arasında güneşten kaçının. En iyisi iç mekan etkinlikleri planlamak veya ağaçlar, şemsiyeler veya çadırların altında gölge aramaktır. Bir başka kullanışlı kural, gölgenizin sizden daha kısa olduğu bir durumda güneşin doğrudan üzerinizde olduğudur ve bu durumda korunmak en iyisidir. Güneşe maruz kalma, ekvatorda, dağlarda ve yaz aylarında daha yoğundur. Güneşin zararlı ışınları, su, beyaz kum ve karın yansımasından artar.
  2. GÜNEŞ KORUYUCU GİYSİLER
    Açık havadayken cildinizi güneş koruyucu giysilerle örtün, yüzü, kafayı, kulakları ve boyunları korumak için geniş kenarlı bir şapka dahil. Güneşi filtrelemenin yanı sıra, sıkı dokuma giysiler ısıyı yansıtır ve serin hissetmenize yardımcı olur. Birçok perakendeci şimdi yetişkinler ve çocuklar için güneş koruyucu giysiler satmaktadır. UV koruması olan güneş gözlükleri, gözleri ve göz kapaklarını UV ışığının zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olabilir. Tüm güneş gözlüklerinin UV koruması olmadığını, bu nedenle etiketi kontrol ettiğinizden emin olun.
  3. GÜNEŞ KREMI
    Dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce ve en az iki saatte bir tekrar olmak üzere SPF 30 veya daha yüksek bir geniş spektrumlu UVA ve UVB güneş kremi uygulayarak güneş hasarını engelleyin, hatta bulutlu günlerde bile. Yüzmek veya terlemek durumunda güneş kremi daha sık uygulanmalıdır. “Su geçirmez” güneş kremi diye bir şey yoktur. Bunun yerine, suda kullanılmak üzere “su direncine sahip” ürünleri arayın. Aşırı terleme veya sık sık kurulama durumunda daha sık tekrar uygulayın.

GÜNEŞ YANIĞINI NASIL YÖNETİRSİNİZ

  • Cildin üzerindeki sıcaklığı azaltmak için serin bir banyo deneyin.
  • Bir banyodan hemen sonra nemlendiriciler uygulamak, yanıkla ilişkilendirilen kuruluğu azaltmaya yardımcı olur.
  • Reçetesiz satılan hidrokortizon kremi, güneş yanığı ile ilişkilendirilen iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Pediatri uzmanınız veya dermatologunuzla danıştıktan sonra, ibuprofen şişmeyi, kızarıklığı ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Herhangi bir kabarcıklı güneş yanığı derhal pediatri uzmanınız tarafından değerlendirilmelidir.

© 2016 Çocuk Dermatolojisi Derneği